Social Icons

twitterfacebookgoogle pluslinkedinrss feedemail

Mrze li mačke vodu



Postoji pretpostavka  da se mačke plaše vode i da ih ne treba kupati. Ova pretpostavka je samo pretpostavka i nije u potpunosti točna.

Za početak jedan savjet. 

Ako imate macu, ne trudite se da je dotjerujete i kupate. Priroda je mačkama darovala urednost i pedantnost,  one mogu same da se kupaju, tako što se ližu po dijelovima tijela po kojima osjećaju nečistoće. Čovjek se tu ne treba miješati.  

Istina, mačka na ovaj način proguta mnogo dlaka, ali sve regulira vjerovali ili ne, tako što pase travu. Trava u želudcu skuplja grudice dlaka, koje mace kasnije izbacuju. Ako vam mačka boravi u stanu, u pet šopovima možete kupiti sjeme trave koje se jednostavno potopi u vodu, trava niče za nekoliko dana i maca ne mora da izlazi napolje. Posijte travu u neku posudu ili čak stari tanju. Stavite malo zemlje za cvijeće i pospite sjemenke trave, za nekoliko dana trava će niknuti.

Što se tiče kupanja mačaka, znajte da se mačka ipak može naviknuti na vodu ukoliko je priviknete još dok je sasvim mala. Naravno privikavaju se postupno, ne možete ih jednostavno baciti u bazen sa vodom. Mačke se paraliziraju kada ih uhvatite za zadnji dio vrata i podignete (tako inače i mačke nose svoje mačiće, a oni su na neki način paralizirani i ne mogu da se otimaju i pomiču) pa ih tako možete lagano tuširati. Postoje naravno i šamponi za mačke.

Zanimljivo je da postoji posebna vrsta mačaka, porjeklom iz Turske, koje su po prirodi plivači i uživaju u kupanju. Zovu ih turske "van" mačke ( jer potječu sa jezera Van u Turskoj) ili žargonski ,,divljakuše”. S obzirom da je planina Ararat gde je pristala Nojeva barka u blizini, postoji legenda da su ove mačke bile Nojevi suputnici tokom velikog potopa.

Opet da naglasimo, nema potrebe da kupate mace, jer je kod njih priroda sve sama regulirala.